La pell té memòria

L’estiu arriba al seu fi, han estat dies molt intensos: vacances, diversió, descans i sol, molt de sol. T’has adonat que tens més taques o bé que les que ja tenies són més intenses? Què li ha passat a la teva pell? T’ho expliquem.

La melanina és un pigment sintetitzat a les capes més profundes de la epidermis, que ens ofereix protecció respecte les radiacions ultraviolades del sol i el responsable també de la nostra tonalitat de pell. La quantitat de melanina present a la pell és característica de cada persona i ve determinada per un factor inalterable, els gens de l’individu, i dos factors induïbles, l’exposició solar i les hormones.

A causa de les hormones, l’excés de radiació solar, l’estrés i/o la presa de medicaments fotosensisibilitzants, pot arribar a produir-se una lesió clínica provocada per l’excés de melanina present a la superfície de l’epidermis. Aquesta lesió la podem classificar segons el tamany en màcula (coloració de la pell sense relleu i menor d’un centímetre) o taca (major d’un centímetre).

Hi ha diferents tipus de lesions:

Lentigens: màcules de color marró, provocades pel dany solar continuat i localitzades a zones exposades com a la cara, l’escot, les mans i els braços.

nevus

Efèlides (també anomenades “pigues”): petites taques repartides pel cos que augmenten amb l’exposició solar.

efelides.jpg

Melasma- cloasma(màscara del embaràs): excés de pigment localitzat a la cara, generalment a la zona del llavi superior, les galtes i el front. Causada principalment per hormones (embaràs, teràpia anticonceptiva) i medicaments fotosensibilitzants.Augmenta ambl’exposició solar.

melasma

Hiperpigmentació post-infamatòria: excés de melanina localitzat exclusivament a la zona lesionada. La inflamació pot estar causada per acné, psoriasis, dermatitis de contacte, dermatitis atòpica.

 

Totes aquestes lesions, a excepció dels nevus, poden ser tractades si sabem com. Hi ha molts i diversos tipus de tractament en funció de la localització i la intensitat de la lesió, però el que hem de tenir clar és, que perquè el tractament conclogui amb èxit és obligatori:

  • Reduir o eliminar l’agent causal
  • Ser constant: mai tractaments de menys de 3 mesos.
  • Imprescindible protegir-se durant tot l’any amb factors de protecció solars molt alts (SPF 50+)
  • Fer un manteniment per evitar la recaiguda.

 

 

Anuncio publicitario

Acerca de farmacasanova

Farmacéutico comunitario de los del barrio de toda la vida. Ahora el barrio se hace más grande! Interesado en la gente y en como mi profesión se adapta a los cambios.
Esta entrada fue publicada en DIVULGACIÓN. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s